De accountant naast de ondernemer

De jaarrekening, controles en andere administratieve werkzaamheden laat u over aan de accountant van Schipper. Dat is iemand die u vertrouwt, die u goed adviseert en waarmee u kunt sparren. 

WBSO: op tijd de gerealiseerde uren van 2017 melden!

 • Geplaatst door Afdeling Communicatie
 • In de categorie Schipper Fiscaal
 • Op 09 maart 2018

Heeft u in 2017 gebruik gemaakt van de WBSO (afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk, S&O)? Dan moet u uiterlijk 31 maart a.s. de daadwerkelijk gerealiseerde S&O-uren, -kosten en -uitgaven over 2017 melden aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Heeft u gebruik gemaakt van het forfait voor kosten en uitgaven? Dan hoeft u alleen een melding te maken van de gerealiseerde uren. Indien u te laat bent met het maken van een melding of geen melding doet, kunt u een boete opgelegd krijgen. De melding dient digitaal aangevraagd te worden via het eLoket van RVO. RVO heeft recent naar alle S&O-aanvragers een brief gestuurd over de melding, inclusief een activeringscode. Die code heeft u mogelijk nodig voor het inloggen bij het eLoket.  

Wanneer u wel een S&O-verklaring heeft ontvangen, maar geen S&O-werkzaamheden hebt uitgevoerd, dan geldt de meldingsplicht ook. Indien u geen melding doet, wordt het aantal S&O-uren, de -kosten en -uitgaven op nihil gesteld. RVO corrigeert de S&O-verklaring volledig en legt een boete op. Na het indienen van de melding kan RVO een correctieverklaring afgeven. Een correctie kan zich in verschillende situaties voordoen, afhankelijk van de toegezegde en de gerealiseerde S&O-uren, -kosten en -uitgaven.

Omdat 31 maart dit jaar op een zaterdag valt, attendeert RVO erop, niet tot de laatste dag te wachten met de realisatiemelding. Als u een datum aanhoudt vóór of rond 21 maart 2018 heeft u een grotere kans dat u de melding vlot kunt indienen.

Om u van dienst te zijn heeft RVO en rekentool ontwikkeld, waarmee u eenvoudig het totaal aantal uren en eventuele kosten en uitgaven per S&O-verklaring kunt uitrekenen. De rekentool is overbodig als u maar één S&O-verklaring heeft ontvangen in 2017. Daarnaast attendeert RVO er ook op, de Burgerservicenummers van uw S&O-medewerkers uit 2017 direct in te dienen. Dit is van belang voor de S&O-aanvraag in 2019.

Bent u zelfstandige zonder personeel (zzp'er) en heeft u in 2017 gebruikgemaakt van de WBSO, dan hoeft u de realisatie alleen te melden, wanneer u minder dan 500 S&O-uren heeft gerealiseerd. Heeft u in 2017 dus 500 of meer S&O-uren gemaakt, dan hoeft u hier geen melding van te maken. 

 

Terug naar overzicht

Nieuws

 • 14 dec

  Nu subsidie Jonge landbouwers

  Bent u Jonge landbouwer? Dan kunt u t/m 8 februari 2019 (17.00 u) d...

  Lees verder
 • 14 dec

  Fosfaatrechten: nuka's en fokstieren

  Onlangs heeft RVO bekendgemaakt hoe u om moet gaan met nuchtere kal...

  Lees verder
 • 14 dec

  Eindejaarstips Agro

  Het einde van het jaar 2018 komt in een rap tempo in zicht. Voor de...

  Lees verder
 • Meer nieuws