De accountant naast de ondernemer

De jaarrekening, controles en andere administratieve werkzaamheden laat u over aan de accountant van Schipper. Dat is iemand die u vertrouwt, die u goed adviseert en waarmee u kunt sparren. 

Lijfrentepremie in aftrek op premie Zvw?

 • Geplaatst door Afdeling Communicatie
 • In de categorie Schipper Fiscaal
 • Op 06 april 2018

 

De adviseur van de Hoge Raad vindt het onjuist dat betaalde lijfrentepremies niet in mindering komen op de verschuldigde premie voor de Zvw. Hierdoor worden zelfstandigen bij hun pensioenopbouw achtergesteld bij werknemers. 

Rechter moet ingrijpen
De adviseur vindt dan ook dat de rechter in moet grijpen. In een zaak die nu ter beoordeling voorligt bij de Hoge Raad gaat het om de vraag of door een zelfstandige ondernemer betaalde lijfrentepremies aftrekbaar moeten zijn voor de Zvw-grondslag. Volgens de wet is aftrek nu niet mogelijk.

Rechtsongelijkheid
Omdat pensioenpremies van werknemers wel de af te dragen premie voor de Zvw verminderen, ontstaat er rechtsongelijkheid tussen werknemers en zelfstandige ondernemers. 

Dubbele heffing
Omdat betaalde lijfrentepremies de te betalen Zvw-premie niet verminderen, ontstaat ook dubbele heffing. Als de lijfrente te zijner tijd tot uitkering komt, moet over deze uitkeringen namelijk wel premie Zvw worden betaald.

Uitspraak Hoge Raad
Het wachten is nu op de uitspraak van de Hoge Raad. Die volgt in de meeste gevallen het advies van hun adviseur, maar niet altijd.

Terug naar overzicht

Nieuws

 • 07 jun

  Zo gaat de fiscus om met uw cryptovaluta

  Sinds de spectaculaire waardestijging van de bitcoin, kunnen crypto...

  Lees verder
 • 01 jun

  Als werkgever aansprakelijk voor de burn-out van uw ...

  Burn-outs komen steeds vaker voor, één op de zeven we...

  Lees verder
 • 31 mei

  Nieuw GLB-budget: denkrichting bekend

  Op 2 mei 2018 heeft de Europese Commissie het voorstel voor de Meer...

  Lees verder
 • Meer nieuws