De accountant naast de ondernemer

De jaarrekening, controles en andere administratieve werkzaamheden laat u over aan de accountant van Schipper. Dat is iemand die u vertrouwt, die u goed adviseert en waarmee u kunt sparren. 

E-HRM en de wet- en regelgeving

 • Geplaatst door Afdeling Communicatie
 • In de categorie Schipper Personeel & Organisatie
 • Op 02 augustus 2017

Het digitaal vastleggen van gegevens die overal beschikbaar zijn en voor meerdere personen inzichtelijk klinkt natuurlijk interessant. In het kader van dossieropbouw kunt u niet genoeg vastleggen eigenlijk. Van elk gesprek wat gevoerd wordt een klein verslagje maken en uploaden geeft u een mooi compleet overzicht. Maar, uiteraard zijn hier in Nederland ook hier aan wetten en regels gebonden.

Voornamelijk in het kader van verzuim moet u als werkgever op bepaalde zaken letten bij het vastleggen van gegevens. Als werkgever heeft u recht op informatie over de ziekte van een medewerker. En aan de andere kant heeft de werknemer recht op zijn privacy. We hebben hier dus te maken met een spanningsveld en de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) die sinds 1 september 2001 van kracht is.

De WBP heeft het vastleggen van medische gegevens flink aangescherpt. Ze mogen in principe niet verwerkt worden. Een partij die hiervan uitgezonderd is, zijn de bedrijfsartsen. Zij mogen deze gegevens onder bepaalde voorwaarden wel verwerken. De werkgever moet de medische informatie dus ophalen bij de bedrijfsarts, bijvoorbeeld om vast te stellen of het loon van de werknemer doorbetaald moet worden. Maar ook een bedrijfsarts mag zonder toestemming van een werknemer niet in detail treden over de medische gegevens.

Wat mag u als werkgever dan wel vragen aan een zieke medewerker? Hier heeft de Autoriteit Persoongegevens een opsomming van gemaakt:

Wilt u verder doorlezen over dit onderwerp? Lees dan de publicatie ‘Beleidsregels ‘De zieke medewerker’. 

Terug naar overzicht

Nieuws

 • 15 mrt

  Gecombineerde Opgave 2018: regel alles op tijd!

  Het is weer tijd voor de Gecombineerde Opgave (GO). Deze kunt u ind...

  Lees verder
 • 09 mrt

  WBSO: op tijd de gerealiseerde uren van 2017 melden!

  Heeft u in 2017 gebruik gemaakt van de WBSO (afdrachtvermindering s...

  Lees verder
 • 09 mrt

  Stimulering in de SDE+

  Het doel van de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE...

  Lees verder
 • Meer nieuws