De accountant naast de ondernemer

De jaarrekening, controles en andere administratieve werkzaamheden laat u over aan de accountant van Schipper. Dat is iemand die u vertrouwt, die u goed adviseert en waarmee u kunt sparren. 

E-HRM en de wet- en regelgeving

 • Geplaatst door Afdeling Communicatie
 • In de categorie Schipper Personeel & Organisatie
 • Op 02 augustus 2017

Het digitaal vastleggen van gegevens die overal beschikbaar zijn en voor meerdere personen inzichtelijk klinkt natuurlijk interessant. In het kader van dossieropbouw kunt u niet genoeg vastleggen eigenlijk. Van elk gesprek wat gevoerd wordt een klein verslagje maken en uploaden geeft u een mooi compleet overzicht. Maar, uiteraard zijn hier in Nederland ook hier aan wetten en regels gebonden.

Voornamelijk in het kader van verzuim moet u als werkgever op bepaalde zaken letten bij het vastleggen van gegevens. Als werkgever heeft u recht op informatie over de ziekte van een medewerker. En aan de andere kant heeft de werknemer recht op zijn privacy. We hebben hier dus te maken met een spanningsveld en de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) die sinds 1 september 2001 van kracht is.

De WBP heeft het vastleggen van medische gegevens flink aangescherpt. Ze mogen in principe niet verwerkt worden. Een partij die hiervan uitgezonderd is, zijn de bedrijfsartsen. Zij mogen deze gegevens onder bepaalde voorwaarden wel verwerken. De werkgever moet de medische informatie dus ophalen bij de bedrijfsarts, bijvoorbeeld om vast te stellen of het loon van de werknemer doorbetaald moet worden. Maar ook een bedrijfsarts mag zonder toestemming van een werknemer niet in detail treden over de medische gegevens.

Wat mag u als werkgever dan wel vragen aan een zieke medewerker? Hier heeft de Autoriteit Persoongegevens een opsomming van gemaakt:

Wilt u verder doorlezen over dit onderwerp? Lees dan de publicatie ‘Beleidsregels ‘De zieke medewerker’. 

Terug naar overzicht

Nieuws

 • 13 jul

  Nieuwe fiscale regeling monumentenpand

  Er komt een nieuwe regeling voor het onderhoud van monumentenpanden...

  Lees verder
 • 29 jun

  Al uw cijfers in één overzicht

  Misschien is uw onderneming of groep van ondernemingen wel verplich...

  Lees verder
 • 29 jun

  Wie volgt straks uw levenswerk op?

  Ondernemen is het mooiste wat er is. Tegelijkertijd is het ook keih...

  Lees verder
 • Meer nieuws