De accountant naast de ondernemer

De jaarrekening, controles en andere administratieve werkzaamheden laat u over aan de accountant van Schipper. Dat is iemand die u vertrouwt, die u goed adviseert en waarmee u kunt sparren. 

Wie neemt straks uw levenswerk over?

  • Geplaatst door mr. K.A.L. (Koen) Laseroms FB
  • In de categorie Schipper Groep
  • Op 18 mei 2018

Bedrijfsopvolging is een emotioneel proces waarbij ook spanningen komen kijken. ,,Het is daarom belangrijk om alle partijen goed te laten coachen en begeleiden”, vertelt Koen Laseroms, Familiebedrijvenspecialist van Schipper Groep in Zundert.

Er wordt weleens gezegd: ondernemer word je niet, dat ben je. De meeste ondernemers die dit lezen, zullen instemmend knikken, want ondernemen is het mooiste wat er is, maar tegelijkertijd ook het keihard werken. Met vallen en opstaan wordt er iets moois opgebouwd. Uw bedrijf is uw trots. Misschien noemt u het zelfs weleens ‘mijn kindje’. Maar wie gaat dit levenswerk straks overnemen? 

Familiebedrijf
Voor veel ondernemers is het een stil gekoesterde wens om het bedrijf over te dragen aan zoon of dochter. Maar is dit wel zo vanzelfsprekend? Een dergelijke overdracht heeft heel wat voeten in de aarde. Kinderen willen hun ouders niet teleurstellen en andersom blijven veel verwachtingen onuitgesproken. De overdracht van een familiebedrijf is een emotionele kwestie waarbij spanningen op de loer liggen. Er komt meer bij kijken dan alleen de fiscale en technische aspecten.

Coaching
,,Het is belangrijk om alle partijen goed te laten coachen en begeleiden bij een dergelijke bedrijfsovername”, weet Koen Laseroms, Familiebedrijvenspecialist van Schipper Groep in Zundert. ,,Daarbij is het in de eerste plaats van belang om tijdig te beginnen en goed te beseffen dat het niet alleen om cijfers gaat. Fiscale optimalisering is niet het enige uitgangspunt, want juist gevoel en emotie spelen een grote rol. Heeft de opvolger de capaciteiten in huis om het bedrijf te leiden en de juiste beslissingen te nemen? Hoe wordt er omgegaan met de medewerkers in het traject van bedrijfsopvolging? En blijft de huidige eigenaar nog een rol spelen in de onderneming of wil hij of zij de regie volledig uit handen geven?”

Specialisten
Schipper Groep heeft een team van specialisten voor familiebedrijven dat zich volledig richt op de overdracht of overname van ondernemingen. In de gesprekken met de ondernemer, de potentiële opvolger en andere betrokkenen komen niet alleen de fiscale aspecten, maar ook het emotionele deel van de overname uitgebreid aan bod, zodat er samen met alle partijen naar een duidelijk omschreven plan toegewerkt wordt. Dankzij deze aanpak kunnen conflicten in de toekomst worden voorkomen, zodat de ouders rustig kunnen genieten van hun oude dag en de opvolger een mooie toekomst tegemoet gaat. 

 

Terug naar overzicht

Uw contactpersoon

mr. K.A.L. (Koen) Laseroms RB
  • mr. K.A.L. (Koen) Laseroms RB
  • Partner/Belastingadviseur
  • Atalanta 2
  • 5121 MS Rijen
  • Tel: 0161-230006
  • Mobiel: 06 10 88 48 62
  • klaseroms@schippergroep.nl
Contact pagina