De accountant naast de ondernemer

De jaarrekening, controles en andere administratieve werkzaamheden laat u over aan de accountant van Schipper. Dat is iemand die u vertrouwt, die u goed adviseert en waarmee u kunt sparren. 

Pokémon Go: (bij)vangst voor de Belastingdienst?

  • Geplaatst door mr. S.A.J. (Sebastian) van Wijk RB
  • In de categorie Schipper Fiscaal
  • Op 21 juli 2016

Pokémon Go en de Belastingdienst, dat is geen combinatie die heel erg voor de hand ligt. Toch valt dit zeker niet uit te sluiten. 

Als de term ‘Pokémon Go’ u niets zegt, heeft u misschien toch uw belofte nagekomen door op vakantie te gaan naar een eiland zonder internetverbinding. Pokémon Go is dé rage van dit moment. Gamegigant Nintendo heeft virtueel wezentjes (Pokémon) verborgen in de ‘echte’ wereld die spelers met behulp de Pokémon Go app op hun smartphone moeten vangen en trainen. In enkele weken naar tientallen miljoenen spelers – in Nederland naar schatting al 1 op de 10 – dat is toch waar iedere softwarefabrikant van droomt? Aangezien de fiscale vestigingsplaats van Nintendo voor zover mij bekend niet in Nederland ligt, zou je verwachten dat er voor de Belastingdienst nog geen cent op te halen is. Toch bestaat deze kans wel.

De Belastingdienst houdt trends in de gaten
Een oude wet in de economie luidt dat een schaars goed gewild is en daardoor geld kan opleveren. Deze week las ik dat de eerste Pokémon Go-accounts al voor honderden dollars of euro’s van eigenaar waren gewisseld. Spelers met (te) veel vrije tijd hadden speciaal een account aangemaakt en daarmee zoveel mogelijk Pokémon gevangen, het liefst zo zeldzaam mogelijk. Spelers met minder vrije tijd die er toch bij willen horen, hadden vervolgens grof geld over voor dat account met de bijbehorende Pokémon. En nu wordt het interessant, want als er ergens geld wordt verdiend, is de Belastingdienst er tegenwoordig als de kippen – of zoals u wilt: als de Pokémon – bij om daarvan mee te profiteren. Kijk alleen al naar de wijze waarop wordt geprobeerd eigenwoningbezitters belasting te laten betalen over de opbrengsten van verhuur van de woning via AirBNB. Ja, ook bij de Belastingdienst houdt men dit soort trends in de gaten.

Inkomen aan de hand van een Pokémon Go account belast?
Maar is het aanmaken van een account, het vangen van Pokémon en het vervolgens doorverkopen van het account nu inkomen dat kan worden belast? Ja, deze mogelijkheid bestaat. We hebben het dan logischerwijs over inkomstenbelasting. De inkomstenbelastingheffing bestaat uit drie boxen. In box 1 worden onder meer inkomsten uit (vroegere) werkzaamheden belast. Dat kan in de vorm van:

Die laatste categorie, ROW, zou weleens van toepassing kunnen zijn op verkrijgen inkomsten uit het verkopen van een Pokémon Go-account, omdat dit een soort restcategorie is die bewust ruim is omschreven. Dit is dezelfde categorie die van toepassing kan zijn als iemand een opknaphuisje aanschaft, dat compleet renoveert en het vervolgens met winst doorverkoopt. Uiteraard is het belasten van de inkomsten als ROW alleen mogelijk als wordt voldaan aan de voorwaarden die daarvoor gelden. Formeel is sprake van ROW als er sprake is van:

‘Het verrichten van arbeid in het economisch verkeer met als doel het behalen van een voordeel, welk voordeel ook redelijkerwijs kan worden verwacht.’

Gekeken naar deze voorwaarden is het niet uit te sluiten dat het voordeel dat wordt behaald met het verkopen van een account als belast ROW-inkomen zal worden aangemerkt. In deze categorie inkomsten hoeft het ook geen belemmering te zijn dat iets op incidentiele basis plaatsvindt. Het is dus oppassen geblazen. Het zal nu met een inkomen van een paar honderd euro voordeel nog wel ‘loslopen’, maar je weet nooit hoe explosief iets in waarde kan stijgen.

Nog een laatste tip!
Als u ervoor kiest om inkomsten te verkrijgen door bijvoorbeeld Pokémon Go, dan wordt gesproken over een voordeel. Anders dan bij inkomsten uit dienstbetrekking, is het bij ROW – net als bij een onderneming – mogelijk om kosten af te trekken. Denk hierbij aan de smartphone, maar ook zeker aan reiskosten. Voor elke afgelegde kilometer mag ongeacht het vervoermiddel een bedrag van € 0,19 in aftrek worden gebracht, zelfs als de benewagen wordt gebruikt. Om de Pokémon te vangen, worden nogal wat kilometers afgelegd. Dat moet dan wel kunnen worden aangetoond. Gelukkig zijn ook daarvoor apps te verkrijgen. Start dus tegelijk met de Pokémon Go-app tevens een routeapp op die de kilometers bijhoudt en opslaat als u gebruik wilt maken van deze aftrekpost.

Alhoewel ik geen specialist ben op het gebied van Pokémon Go, kunt u bij mij of een van mijn fiscale collega’s wel terecht voor vragen over de belastbaarheid van werkzaamheden.

Goede vangst gewenst!

Lees hier ook onze andere blogs en whitepapers.

Terug naar overzicht

Uw contactpersoon

C. (Kees) Zorge
  • C. (Kees) Zorge
  • Senior Adviseur ICT
  • Stadhuisplein 20
  • 4382 LG Vlissingen
  • Tel: 0118 48 68 48
  • Mobiel: 0641480157
  • kzorge@schippergroep.nl
Contact pagina