De accountant naast de ondernemer

De jaarrekening, controles en andere administratieve werkzaamheden laat u over aan de accountant van Schipper. Dat is iemand die u vertrouwt, die u goed adviseert en waarmee u kunt sparren. 

Column Financiële planning

  • Geplaatst door A.D.J. (Angelique) Gijsen
  • In de categorie Schipper Pensioen
  • Op 17 december 2018

Als ondernemer heeft u doorgaans wel in beeld hoe uw onderneming er financieel voorstaat. Maar weet u dat ook van uw privésituatie?

Het kan zo zijn dat u in het verleden een financiële planning heeft laten opstellen waarin berekend was wanneer u zou kunnen stoppen met werken en hoe u er financieel zal voorstaan op uw oude dag. Maar heeft u er ook rekening mee gehouden dat er dingen in het leven kunnen gebeuren waardoor het financiële plaatje verandert? Dan hebben we het niet over heel drastische gebeurtenissen, zoals een overlijden of langdurige arbeidsongeschiktheid, maar over de gewone dingen in het leven waar iedereen mee te maken kan krijgen.

Kinderen
Heeft u bijvoorbeeld jonge kinderen of tieners? Dan komt er mogelijk een dag dat ze gaan studeren. Een doorsnee studie duurt vier jaar en een kostenplaatje van 10.000 euro per jaar is heel gangbaar. Heeft u twee kinderen die gaan studeren, dan komt u al snel op een kostenpost van 80.000 euro. Heeft u eraan gedacht daar een potje voor te reserveren of bent u van mening dat ze de lening met de overheid aan moeten gaan? Als u kiest voor de eerste optie, is het wel van belang om de studie van de kinderen mee te nemen in uw financiële overzicht.

Oude dag
En heeft u wel eens nagedacht over uw oude dag? Er wordt steeds meer aangestuurd op mantelzorg, maar niet iedereen heeft dat in zijn buurt. Wat als u dan mensen moet inhuren voor de zorg? Tel daarbij op dat de zorg steeds duurder wordt, waardoor u steeds meer zelf moet betalen. Hebben we over twintig jaar nog wel de zorgeconomie van vandaag de dag en heeft u tegen die tijd een buffer opgebouwd waardoor u zelf zorg in kunt kopen?

In een financieel overzicht laat u alle financiën op een rijtje zetten en berekenen wanneer u kunt stoppen met werken en hoeveel u kunt opbouwen voor uw oude dag. Zorg dat u niets over het hoofd ziet en later niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Laat goed in kaart brengen hoe de huidige situatie eruit ziet en wat uw wensen en doelstellingen zijn, zodat u er tijdig voor kunt zorgen dat er voldoende middelen zijn.

Informatie
Neem voor meer informatie over het
financieel overzicht contact op met Angelique Gijsen van Schipper Pensioen via  06 53 75 62 61
en agijsen@schippergroep.nl.

Deze column werd op 12 december 2018 gepubliceerd in De Ondernemer.

Terug naar overzicht