De accountant naast de ondernemer

De jaarrekening, controles en andere administratieve werkzaamheden laat u over aan de accountant van Schipper. Dat is iemand die u vertrouwt, die u goed adviseert en waarmee u kunt sparren. 

De familiebedrijf-bv de nieuwe melkkoe van de regering?

  • Geplaatst door Afdeling Communicatie
  • In de categorie Schipper Fiscaal
  • Op 27 november 2017

Na maanden overleg is het regeerakkoord er dan toch gekomen. Als fiscalist heb ik de meeste interesse in de belastingplannen van de nieuwe regering. Gezien de groeiende economie was de hoop op belastingverlaging hooggespannen. Met grote koppen wordt de aandacht gevraagd voor de belastingverlagingen die de regering in petto heeft. De vennootschapsbelasting omlaag klinkt in eerst instantie als muziek in de oren voor de vele familiebedrijven die Zeeland rijk is, die via een bv hun bedrijf exploiteren. Maar de kleine lettertjes laten zien dat de regering andere plannen heeft voor de winsten van de afgelopen jaren. Het Belastingplan bevat gewoon een belastingverhoging met terugwerkende kracht! Het regeerakkoord heet: ‘Vertrouwen in de toekomst’. Bedoelt men daarmee dat je dan niet op de fiscale regels uit het verleden mag vertrouwen? Opgebouwde winsten van bv’s uit het verleden gaan zwaarder belast worden volgens de plannen in het regeerakkoord. Dat noem ik dus gewoon de spelregels met terugwerkende kracht aanpassen. Daar past niet echt het woord vertrouwen bij. Wat is er aan de hand?

Zoals bekend wil men de vennootschapsbelasting aanzienlijk verlagen (naar 16%-21% in 2021, thans 20-25%). De eerder vastgestelde verlaging per 2018 wordt daarmee overigens teruggedraaid. Hiermee wil Nederland fiscaal aantrekkelijk blijven voor buitenlandse ondernemingen. Op zich een goed plan want Nederland moet het voor een belangrijk deel hebben van export en buitenlandse handel. Familiebedrijven en overige ondernemers die via een bv hun onderneming drijven zijn nog een extra belasting verschuldigd als zij de winst als dividend uitkeren. Zij moeten hierover thans 25% belasting over betalen. Dit noemen we de aanmerkelijkbelangheffing (box 2). Zo betalen eigenaren van een bv thans een gecombineerde belasting van 40-44%. Door de aangekondigde verlaging van de vennootschapsbelasting zou de bv te ‘goedkoop’ worden en loopt de regering het risico dat veel meer ondernemers de eenmanszaak zouden verlaten en naar een bv zouden overstappen. Daarom wordt dit aanmerkelijk belang tarief stapsgewijs verhoogd van 25% naar 28,5%. Het combinatietarief wordt dan straks 40-43,5%. Op zich fair en begrijpelijk zou u zeggen? Echter wordt er vooralsnog geen uitzondering gemaakt voor opgebouwde winsten uit het verleden. Ofwel de familiebedrijven die ervoor gekozen hebben hun winsten jaarlijks te blijven investeren en onze economie hiermee door de crisis te trekken, worden er straks voor bedankt door een extra rekening te moeten betalen! Ze gaan dan over hun geïnvesteerde winsten uit het verleden gemiddeld 43-47% belasting betalen.

De regering voorziet dat door deze maatregelen bv’s sneller dividend zullen uitkeren. Daar wordt alvast 1,4 mld. extra belastingontvangsten voor begroot in 2019. De regering gaat er aan voorbij dat vele familiebedrijven zo succesvol zijn en een enorme bijdrage aan de economische groei en werkgelegenheid geven doordat ze hun winsten investeren in het bedrijf. Die kunnen niet zo makkelijk hun winsten uitkeren als dividend. Ofwel het vertrouwen wat deze bedrijven hadden in een stabiele regelgeving wordt voor hen beschaamd door een regeerakkoord met als titel vertrouwen in de toekomst. Dat geeft eerlijk gezegd vanuit het perspectief van een familiebedrijf niet veel hoop. En dat voor partijen die zeggen het familiebedrijf hoog in het vaandel te hebben staan. 

Terug naar overzicht

Uw contactpersoon

C. (Kees) Zorge
  • C. (Kees) Zorge
  • Senior Adviseur ICT
  • Stadhuisplein 20
  • 4382 LG Vlissingen
  • Tel: 0118 48 68 48
  • Mobiel: 0641480157
  • kzorge@schippergroep.nl
Contact pagina