De accountant naast de ondernemer

De jaarrekening, controles en andere administratieve werkzaamheden laat u over aan de accountant van Schipper. Dat is iemand die u vertrouwt, die u goed adviseert en waarmee u kunt sparren. 

Column Laban: Hoe sluit u de toevalsfactor uit bij de vererving van uw vermogen?

  • Geplaatst door mr. L. (Laban) Wisse
  • In de categorie Schipper Fiscaal
  • Op 14 september 2017

Beste ondernemer,

Het komt met enige regelmaat voor: een echtpaar laat voorafgaand aan het huwelijk een testament opstellen. Uit het huwelijk zijn geen kinderen geboren (of de kinderen zijn vooroverleden). Bij het overlijden van de eerste echtgenoot erft de partner het volledige vermogen. Maar als ook de langstlevende overlijdt, dan is er niets geregeld. De erfgenamen zijn dan de naaste familieleden van de langstlevende. De vraag is of dat altijd de wens is.

Hoe sluit u de toevalsfactor uit bij de vererving van uw vermogen?

Het is van belang om te bedenken dat toeval in dit geval een belangrijke rol speelt bij de vererving van het vermogen. Het vermogen vererft immers, zonder nadere regeling, naar de familie van de langstlevende partner. In de meeste gevallen is (gelukkig) niet te voorzien wie dat zal zijn. Met name ook bij kort opeenvolgend overlijden van beide echtgenoten is er dan niet meer de gelegenheid voor de langstlevende om het testament aan te passen.  

Als u vermogen van betekenis heeft opgebouwd, is het de vraag of u de vererving zelf wilt bepalen. U kunt bijvoorbeeld vastleggen dat het vermogen vererft naar de familie van beide echtgenoten, ieder voor 50%. U kunt uiteraard ook bepaalde personen aanwijzen als erfgenaam of bepaalde personen uitsluiten van de erfenis. Wilt u na uw overlijden uw vermogen (geheel of gedeeltelijk) aan een goed doel schenken na overlijden van de langstlevende? Ook dat is mogelijk. Tot slot: indien één of meer bepaalde familieleden als erfgenaam wordt aangewezen, kunt u in diverse situaties met de juiste clausules in uw testament ook nog erfbelasting besparen.

Vergelijkbare vragen kunnen opkomen bij gelijktijdig of kort opeenvolgend overlijden van ouders en kinderen. Ook als bijvoorbeeld het enige kind kort na de ouders overlijdt, kunt u een regeling treffen om bijvoorbeeld te voorkomen dat het vermogen (mede) vererft naar familieleden aan wie u dat nu juist niet wil. Kortom, misschien een reden om uw testament eens uit de kast te halen en te kijken of alles naar wens is geregeld!

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op!
Ik help u graag bij uw vraagstukken op het gebied van testament. Neem dus gerust vrijblijvend contact op met uw belastingadviseur of met mij via 0113-239400.

Met vriendelijke groet en graag tot ziens,

Laban Wisse


Volg de columns op www.SchipperGroep.nl/columnlaban.

 
Terug naar overzicht

Uw contactpersoon

C. (Kees) Zorge
  • C. (Kees) Zorge
  • Senior Adviseur ICT
  • Stadhuisplein 20
  • 4382 LG Vlissingen
  • Tel: 0118 48 68 48
  • Mobiel: 0641480157
  • kzorge@schippergroep.nl
Contact pagina