De accountant naast de ondernemer

De jaarrekening, controles en andere administratieve werkzaamheden laat u over aan de accountant van Schipper. Dat is iemand die u vertrouwt, die u goed adviseert en waarmee u kunt sparren. 

Afbeeldingen gebruiken in uw communicatie uitingen; voorkom een hoge boete!

  • Geplaatst door Afdeling Communicatie
  • In de categorie Schipper Groep
  • Op 24 mei 2017

Stel; u schrijft een pakkende tekst voor bijvoorbeeld uw website, brochure of flyer. Voor de opmaak zoekt u er een goede afbeelding bij. U gebruikt hiervoor Google Afbeeldingen. Dat is makkelijk: u typt wat u wilt zien en er verschijnen duizenden afbeeldingen. Maar mag u deze afbeeldingen zomaar gebruiken? Nee, vaak niet. Voor de meeste afbeeldingen dient u toestemming te vragen voor gebruik en hiervoor moet u vaak betalen. Vraagt u geen toestemming en gebruikt u de afbeelding toch, dan schendt u het auteursrecht en riskeert u een boete van duizenden euro’s. In deze blog bieden wij u handvatten voor het risicovrij gebruiken van afbeeldingen in uw communicatie uitingen. 

Wat is auteursrecht?
Auteursrecht is het recht van de maker van een werk, zoals een foto, het werk te verveelvoudigen en openbaar te maken. Het auteursrecht is een niet-geregistreerd recht. Het is enkel van belang dat het werk uitgewerkt is. Ideeën, gedachten en theorieën vallen niet onder het auteursrecht. Alleen de maker van het werk heeft dit recht en mag voor het gebruik van zijn werk door andere personen voorwaarden stellen. Auteursrecht is geldig tot 70 jaar na het overlijden van de maker.

Zo gebruikt u afbeeldingen zonder problemen
Vindt u online een afbeelding die u wilt gebruiken voor uw eigen communicatie uitingen, vraag dan altijd toestemming aan de eigenaar. Zegt de eigenaar dat u de afbeelding kunt gebruiken, vermeld zijn/haar naam dan in de bronvermelding. Weet u niet wie de eigenaar van de afbeelding is of wilt u zeker zijn dat u een afbeelding vrij kunt gebruiken? Dan heeft u twee mogelijkheden:

Eigen afbeeldingen
Heeft u zelf foto’s of afbeeldingen gemaakt, dan bent u vrij om deze te gebruiken in uw communicatie uitingen. Let op! Staan er personen herkenbaar op uw foto, dan dienen zij eerst (schriftelijk) toestemming te geven voor het gebruik.

Afbeeldingen kopen
Wilt u foto’s gebruiken die u zelf niet heeft gemaakt, dan kunt u het beste afbeeldingen aankopen. Zo weet u zeker dat u geen problemen krijgt met het auteursrecht. Afbeeldingen aankopen kan onder andere bij iStockphoto en de Nationale Beeldbank. Dit zijn auteursvrije foto’s, waardoor u geen bron hoeft te vermelden.

Houdt u zich aan de regels, dan kan er eigenlijk niets mis gaan
Let goed op voordat u een afbeelding gebruikt in uw communicatie uitingen. U wilt waarschijnlijk niet onverwachts een hoge boete ontvangen.
 

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen, neem dan contact op met onze afdeling Communicatie via communicatie@schippergroep.nl of 0113 – 23 94 00.

Terug naar overzicht