De accountant naast de ondernemer

De jaarrekening, controles en andere administratieve werkzaamheden laat u over aan de accountant van Schipper. Dat is iemand die u vertrouwt, die u goed adviseert en waarmee u kunt sparren. 

Btw-landbouwregeling per 1 januari afgeschaft

  • Op 21 december 2017
Voor landbouwers, veehouders, tuinbouwers en bosbouwers gaan de normale btw-regels gelden.

De btw-landbouwregeling wordt met ingang van 1 januari 2018 afgeschaft. Op 19 december 2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2018, waarin deze afschaffing was opgenomen.

Voor landbouwers, veehouders, tuinbouwers en bosbouwers (hierna landbouwers) gaan met ingang van 1 januari 2018 de normale btw-regels gelden. Dat betekent dat alle landbouwers een btw-administratie moeten gaan bijhouden en periodiek aangifte moeten gaan doen. Tegenover de voldoening van btw over hun prestaties, hebben zij straks recht op aftrek van de btw op hun kosten en investeringen.

Een landbouwer kan voor de btw, net als iedere andere ondernemer, onder de zogenaamde kleineondernemersregeling vallen. Om voor deze regeling in aanmerking te komen moet de landbouwer aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als de landbouwer onder deze regeling valt, dan komt hij in aanmerking voor een btw-vermindering en kan hij bij een volledige vermindering van de btw tot nihil een ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen.

In verband met de afschaffing van de btw-landbouwregeling vervalt ook het verlaagd tarief voor een aantal prestaties dat (nagenoeg) uitsluitend aan landbouwers wordt geleverd (diensten door agrarische loonbedrijven, diensten door fokinstellingen, diensten door instellingen voor keuring en onderzoek en diensten door boekhoud- en belastingadviesbureaus). Voor btw-ondernemers is het effect hiervan beperkt, omdat zij de btw terug kunnen vragen. Voor hobbymatige bedrijven betekent dit wel een kostenverhoging.

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze Agro nieuwsbrief

* Verplichte velden
Geslacht *
Meld mij ook aan voor: